Home

Itàlia i Espanya cavalquen cap a l’abisme. A través de camins diferents, però amb el timó ben ferm cap al mateix rumb. Si a Espanya el problema és una classe dirigent totalment immune al patiment dels ciutadans i que legisla a favor dels poderosos gràcies a una majoria absoluta; a Italià el problema és la manca de majories parlamentàries per a desenvolupar l’acció de govern (en aquest aspecte, bé podríem afirmar, com diu Enric Juliana, que Catalunya és la regió més occidental d’Itàlia, i que el primer post que escrigui sobre política faci precisament referència al país transalpí).

Giorgio Napolitano

Giorgio Napolitano

El darrer episodi de la fragmentació política italiana l’hem viscut la darrera setmana, a través de l’elecció del nou President de la República. Després de cremar a tres candidats, s’ha vist obligat a repetir en el càrrec en Giorgio Napolitano, veteraníssim polític, de 87 anys, i que sembla que és la única persona amb prou autoritat moral a italià com per intentar tirar el país cap endavant.

La cirereta de l’escàndol tingué lloc ahir, al Parlament, mentre Napolitano, en el seu discurs criticava sense pal·liatius la classe política italiana, esclava del tactisme polític, “els retards, els titubeigs, sobre les opcions que cal fer, càlculs de cost, tàctiques i instrumentalització [de la política]”1. Cada filípica era resposta amb una salva d’aplaudiments, Napolitano continuava alliçonant als diputats, que, immunes a les paraules del President de la República, l’aplaudien fins i tot quan aquest els hi recordava que “no esperessin [de les seves paraules] qualsevol expressió que pogués dur cap a l’autoindulgència“2. Provocant una nova interrupció pels aplaudiments. Parlamentaris comportant-se com canalla a la que estant renyant, però que mentre diuen que sí amb el cap, esperen a sortir al pati per a tornar a fer les mateixes entremaliadures.

Hi ha algú que cregui que els diputats i senadors italians, hauran fet examen de consciència aquesta nit i a partir d’avui, deixaran de comportar-se amb tactisme polític, accions a curt termini, perdran el temps amb declaracions estèrils, per poder tenir la cuota de pantalla a l’informatiu del vespre?

Itàlia és un país a la deriva. Un país sense líders amb la capacitat, no ja de donar solucions, sinó de donar esperances per a poder desencallar la paràlisi política. Bersani, representant de l’únic partit amb cara i ulls, acaba de dimitir, incapaç de formar govern producte de la seva victòria pírrica a les eleccions. De Berlusconi, poca cosa hem d’afegir. Per acabar, tenim l’auto-anomenat pallasso Beppe Grillo y el seu moviment anti-polític M5S (Movimento 5 Stelle). De Grillo, si bé m’identifico amb la rebel·lia social que representa, té la obligació, ni que sigui moral, d’intentar trobar una sortida. De deixar de ser un obstacle, per a contribuir a cercar solucions.  Si no, que no s’hagués presentat a les eleccions. El problema el tenim ben identificat. Ens calen solucions.

Beppe Grilo a un meeting duran les passades eleccions

Beppe Grilo a un meeting duran les passades eleccions

A l’Antiga Roma, als inicis de la República, els càrrecs polítics estaven familiaritzats amb conceptes com virtus, un concepte que va molt més enllà de la seva traducció literal (virtut), car l’ampliava abraçant conceptes com honorabilitat i treball pel bé comú.

Bé comú. Raó final per la que existeix la política.

PD: Substituïu alguns noms d’aquest text per catalans i no li mancarà sentit. Pot ser sí que és enllà de la Ligúria hi ha una altra regió italiana esperant a ser reconeguda. Un Partit italià esperant a néixer.

NOTES

1 “Hanno finito per prevalere contrapposizioni, lentezze, esitazioni circa le scelte da compiere, calcoli di convenienza, tatticismi e strumentalismi. Ecco che cosa ha condannato alla sterilità o ad esiti minimalistici i confronti tra le forze politiche e i dibattiti in Parlamento”.

2 “Attenzione : quest’ultimo richiamo che ho sentito di dover esprimere non induca ad alcuna autoindulgenza”.

  

FONTS:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s