Home

SOFI 03

No entrarem a jutjar el paper d’aquesta senyora com a Reina d’Espanya. No disposem d’elements prou sòlids com per a tenir una opinió al respecte, per bé que, pel que es diu, es tracti d’una aristòcrata de tall molt conservador i amb una mentalitat “poc moderna”, respecte el paper de les monarquies al segle XXI, que faria que estigués més a prop de l’encobriment de determinades pràctiques d’alguns membre de la seva família, més que no pas de mirar per la justícia en el país que té la obligació de representar, si tal i com diu el se marit, és tan bona professional. Tampoc no comentarem episodis de la crònica rosa, que no m’interessen el més mínim, ni si viu a Londres o amb que en pensa de les “amistats entranyables” de Joan Carles de Borbó. Avui anem a parlar del veritable nom de la Reina d’Espanya, que probablement encara hi hagi gent que no el sàpiga. I és que, de què se n’amaga?

No és cap secret que l’origen de moltes cases reials està molt lluny del país que representen (avui, o governaven temps enrere). Per exemple, a Espanya, sense anar més lluny, les cases reals que mantenim des del segle XIV són d’origen forà: els Habsburg, austríacs; els Borbons, francesos; i no ens oblidem del nostre rei italià, l’Amadeu de Savoia.

En molts casos, aquestes cases reials es canvien els seus cognoms, per tal que no sonin com a estrangers, i justificar la seva acció de poder o guanyar adeptes entre els seus súbdits quan acabn d’aterrar a un país, essent com són els Palaus Reials, nius de conjures, conxorxes i traicions. Així, els Habsburg a Espanya es feien dir els Àustries. Un altre cas famós, és el de la Casa de Windsor. Originalment, eren d’origen alemany i s’anomenaven Saxe-Coburg und Gotha. Però és clar, a la Primera Guerra Mundial, a la Gran Bretanya feia lleig de lluitar contra un país, que era el d’origen del teu rei, així que Jordi V d’Anglaterra, el 1917, va canviar el seu nom pel del Windsor. Molt més britànic. Quina sonoritat! Que els anglesos morissin ben cofois a les trinxeres del Continent: visca, tenim un rei amb un cognom tan anglès com el roast-beef. El mateix succeí amb altres famílies nobles a l’Anglaterra del mateix periode, com ara el Battenberg, que va optar per una opció tan subtil com elegant: es van passar a dir Mountbatten.

D’altres s’estan per menys floritures. I van pel dret. És el cas de la família de la nostra protagonista d’avui: na Sofia… de Grècia? No, exactament. L’origen de la família de la Reina d’Espanya està molt lluny de ser hel·lènic. Concretament, són d’origen danès. Però fem una mica d’història…

Aquí la Reina té u toc MILF molt simpàtic.

Aquí la Reina té un toc MILF molt simpàtic.

Tot comença el 1832, Grècia s’ha independitzat de l’Imperi Otomà, però està sumida en el caos. A la Conferència de Londres, es reuneixen les grans potències del moment (Regne Unit, França, Rússia i Espanya… no, Espanya, no, que ja no pintava res a enlloc) i decideixen de posar al tro grec a un jove bavarès de 17 anys, Otó, de la dinastia de Wittelsbach. Jove i inexpert (a aquesta edat, què voleu), se’n duu tot un seguit de consellers, ministres, assessors i col·legues cap a Grècia, iniciant el que els grecs anomenaren amargament com la “Bavarocràcia”, tot encetant una història d’amor entre germànics i hel·lens que encara dura. La Bavarocràcia va resultar ser un extraordinari desastre (pot ser només comparable a la Merkelocràcia…, i obviem l’ocupació nazi duran la Segona Guerra Mundial: ja veieu, als grecs els hi sobren els motius per a anar enviat calers a Berlín) i l’Otó i els seus col·legues van haver de marxar del país.

El 1862, els escollits pels grecs, però, foren uns altres nobles estrangers, en aquest cas, danesos. El príncep Guillem Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, de la Casa de Glücksburg; però que a l’esdevenir rei es converteix en Jordi I de Grècia, desfent-se del seu antic nom. En Jordi I fou succeït per en Constantí I, succeït per en Jordi II, succeït per en Pau I, qui va tenir com a filla primogènita: Sofia! De Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg? No! De Grècia.

El dia de la seva boda, amb el seu príncep blau. Concretament, blau marí, ja que el cap del Juan Carlos també ho era del Movimiento.

El dia de la seva boda, amb el seu príncep blau. Concretament, blau marí, ja que el cap del Juan Carlos també ho era del Movimiento.

Així doncs, si els avantpassats de la reina Sofia no haguessin amagat el seu cognom, els fills de la reina Sofia es dirien Hel·lena, Cristina i Felip de Borbó Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Potser encara ens diran que hem d’estar agraïts a aquests reis, que es canvien ells els noms, enlloc de no canviar-los als “seus” països…

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s