Home

Des d’aquí, hem parlat en diverses ocasions d’art contemporani. De vegades ha estat per a criticar-lo, però d’altres per a difondre (dins de la humilitat del bloc) artistes actuals que crec que mereixen ser coneguts i reconeguts. Fa uns mesos, a la galeria 3 Punts en vaig descobrir un que em va frapar: en Gerdad Mas (Sant Feliu de Guixols, 1976).

Dama del xiclet, 2009. Alabastre parcialment policromat. 46x36x22 cm.

Dama del xiclet, 2009. Alabastre parcialment policromat. 46x36x22 cm.

I és que el seu hiperrealisme murri i trapella m’entusiasma. Per una banda, l’escultura d’en Mas és un diàleg constant entre temàtiques renaixentistes (emprant fins i tot materials propis d’aquella època, com ara l’alabastre o la fusta, per exemple), però exposades de manera transgressora, m’atreviria a dir que fins i tot dadaista.

No en van les seves dames (en vull una per casa!!!), particularment em recorden a la cèlebre L.H.O.O.Q.( «Elle a chaud au cul»), de Marcel Duchamp (1). I si voleu seguir amb la connexió que ens du de Mas fins a Leonardo da Vinci, passant per aquestes influències duchampianes, només cal veure la seva obra Dama de la rata, (o la seva variant Dama del llamàntol) per a fer-nos pensar en la Dama amb un ermini (2).

Dama de la rata, 2010. Alabrastre parcialment policromat. 58x42x35,5 cm.

Dama de la rata, 2010. Alabrastre parcialment policromat. 58x42x35,5 cm.

L’altra part de la seva obra, juga amb elements de la naturalesa (plantes i animals) que interaccionen amb parts del cos humà, que esculpeix a la perfecció.

Caps i ocells, 2010. Fusta parcialment policromada.

Caps i ocells, 2010. Fusta parcialment policromada.

En Mas, l’any passat va guanyar el premi d’escultura de la Fundació Vila-Casas. Per aquest motiu, algunes de les seves obres es poden veure al Museu Can Framis fins al 18 de desembre.

Entremaliat i irònic, en Mas ens sorprèn i atrapa. Seguiu-lo!

 

Notes:

(1) L’L.H.O.O.Q.( «Elle a chaud au cul»), de Marcel Duchamp va ser una obra que l’artista francès va fer pel Partit Comunista de França i que aquest va donar al Museu Pompidou, on actualment es pot veure.

El cèlebre LH

El famós L.H.O.Q.Q.

(2) La Dama amb un ermini es creu que fou un retrat que en Leonardo da Vinci va pintar, entre 1485 i 1490, de la Cecilia Gallerani, amant del Ludovico Sforza, duc de Milà. A finals del segle XVIII, el quadre fou adquirit per l’Adam Jerzy Czartoryski, membre d’una de les més poderoses famílies aristocràtiques poloneses (aleshores al servei del tsar de Rússia). Durant la Segona Guerra Mundial, el quadre fou robat pels nazis, però un cop acabada la guerra, fou retornat a Polònia. Actualment és una de les joies del Museu Czartoryski de Cracòvia.

La Dama de l'ermini és un dels quatre retrats femenins que pintà en da Vinci al llarg de la seva agitada vida.

La Dama de l’ermini és un dels quatre retrats femenins que pintà en da Vinci al llarg de la seva agitada vida.

 

Per a saber-ne més:

http://www.gerardmas.com/esp-obra.htm

http://www.fundaciovilacasas.com/ca/exposicio/brut-nature

http://3punts.com/ca/exposicio/gerard-mas

http://www.nuvol.com/noticies/gerard-mas-realisme-brut-nature/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s